
0723874699 0723trioxy

Intrebari frecvente despre ozon
Ce este ozonul?
Ozonul (O₃) este o moleculă formată din trei atomi de oxigen. Oxigenul este cel mai abundent element de pe Pământ și constituie peste 20% din aerul atmosferei terestre. Atomul de oxigen are o sarcină negativă și, fiind instabil singur, se găsește cel mai frecvent sub formă diatomică (O₂). Ozonul este forma triatomică a oxigenului, rezultând O₃.
Ozonul este un gaz instabil, cu un miros distinct, care apare în mod natural în atmosferă și, în timp, revine în mod natural la oxigen
.
Cum este produs ozonul?
Ozonul se formează în mod natural prin descărcări electrice, cum ar fi fulgerele.
Ozonul este produs artificial cu ajutorul unui generator de ozon. Generatoarele de ozon Trioxy produc ozon prin descarcare Corona. Aceasta este cea mai utilizată metodă pentru generarea industrială a ozonului. Se bazează pe trecerea unui flux de oxigen (O₂) printr-un câmp electric de înaltă tensiune, ceea ce determină separarea moleculelor de oxigen și recombinarea lor în ozon (O₃).
🔹 Avantaje:
✔️ Producție eficientă de ozon în concentrații mari.
✔️ Poate funcționa cu aer sau oxigen pur ca sursă.
✔️ Potrivit pentru tratarea apei și purificarea aerului.
Ozonul are miros?
Gazul de ozon are un miros distinct, în timp ce oxigenul nu are miros. La concentrații reduse, ozonul are un miros proaspăt și plăcut. Însă, la concentrații mai mari, devine iritant și are un miros puternic și înțepător. Mirosul de ozon poate fi detectat după o furtună cu descărcări electrice sau în apropierea fotocopiatoarelor.
De cât timp este utilizat ozonul la nivel comercial si industrial?
Ozonul a fost identificat pentru prima dată în 1785 de chimistul olandez Van Marum. Denumirea „ozon” a fost dată în 1840 de omul de știință german Friedrich Schönbein. Primul generator comercial de ozon a fost dezvoltat în 1866.
Ozonul a fost utilizat inițial pentru tratarea apei potabile, iar prima instalație de tratare a apei cu ozon a fost construită în 1893, în Olanda. În SUA, prima astfel de instalație a fost inaugurată în 1903, în Niagara Falls, New York. Ulterior, utilizarea comercială a ozonului s-a extins rapid la tratarea aerului, apei uzate, procesarea alimentelor, îmbutelierea apei și multe altele.
Cât timp durează ozonul?
Ozonul începe să se descompună în mod natural în oxigen (O₂) imediat după formare, din cauza sarcinii electrice dezechilibrate. Rata de descompunere depinde de doi factori principali:
-
Temperatura: Temperaturile ridicate accelerează descompunerea ozonului.
-
Reacțiile de oxidare: Ozonul reacționează cu alti compuși oxidanți, ceea ce determină o conversie mai rapidă în oxigen.
ÎNTREBARE: Poate fi ozonul stocat?
RĂSPUNS: Ozonul poate fi dizolvat în apă, iar apa ozonată poate fi înghețată sub formă de gheață ozonată, care poate fi păstrată luni sau chiar ani. Cu toate acestea, nu există alte metode practice sau funcționale de stocare a ozonului în starea O₃.
Ozonul este periculos? Care sunt efectele pe termen lung?
Ozonul este studiat de peste 100 de ani, iar numeroase agenții de reglementare, inclusiv OSHA (Occupational Safety and Health Administration), au stabilit limitele sigure de expunere la ozon în aer.
Expunerea temporară la niveluri nesigure de ozon poate cauza dureri de cap, iritații ale gâtului, ochilor și nasului, simptome similare celor dintr-un ambuteiaj auto.
Cum funcționează ozonul?
Ozonul este un agent oxidant care funcționează printr-un proces chimic numit oxidare, în care atomii, ionii sau moleculele pierd electroni. Acest proces distruge bacteriile, virusurile și alte compuși organici prin atacarea pereților celulari și a ADN-ului.
Ozonul are un ciclu de viață scurt: atunci când intră în contact cu mirosuri, bacterii sau virusuri, atomul suplimentar de oxigen le distruge complet prin oxidare.
Poate fi ozonul dizolvat în apă?
Ozonul este utilizat în multe aplicații de tratare și dezinfectare a apei. Deoarece ozonul este generat ca gaz, este necesar un proces special pentru a-l dizolva în apă. Ozonul este doar parțial solubil în apă.
Cum distruge ozonul bacteriile?
Ozonul omoară bacteriile printr-un proces numit liza celulară. Acest proces presupune distrugerea peretelui celular al bacteriei, ceea ce determină scurgerea conținutului celular și moartea bacteriei. Acest proces este imediat, dar timpul necesar pentru rezultate pozitive depinde de factorii de mediu.
Ozonul distruge și virusurile?
Da, ozonul inactivează virusurile prin atacarea proteinelor acestora. Virusurile nu sunt organisme vii, dar conțin ADN care se replică rapid. Ozonul atacă acest ADN, făcând virusul inactiv și incapabil de replicare.
Ozonul elimina mucegaiul?
Ozonul distruge sporii de mucegai din aer și din apă. Deoarece mucegaiul se reproduce doar prin spori, prezența ozonului împiedică reproducerea acestuia, ceea ce duce, în timp, la distrugerea completă a mucegaiului.
Cum elimină ozonul mirosurile?
Ozonul este extrem de eficient în eliminarea mirosurilor în aplicații industriale, comerciale și rezidențiale. Majoritatea mirosurilor sunt de origine organică și pot fi oxidate de ozon.
Ozonul va transforma mirosurile pe bază de carbon (ex. fum) în CO și CO₂, iar cele pe bază de amoniac (NH₃) în NO și H₂O. Hidrogenul sulfurat (H₂S) este oxidat în H₂O și SO₂.
După utilizarea ozonului pentru eliminarea mirosurilor, acestea pot reveni?
Mirosurile oxidate de ozon nu vor reveni, dar este posibil ca noi compuși mirositori să fie eliberați din alte surse din mediul înconjurător.
Ce dimensiune de generator de ozon am nevoie?
Dimensiunea generatorului de ozon depinde de aplicație și de obiectivele dvs. Puteți găsi calculatoare de conversie a ozonului aici: